De federale regeringsonderhandelingen zitten – opnieuw – in een beslissende fase. De grootste twistpunten zouden socio-economisch zijn: CD&V en Vooruit, na respectievelijk het slechtste en op een na slechtste verkiezingsresultaat sinds de Tweede Wereldoorlog te hebben behaald, zetten in op meer belastingen terwijl de N-VA en MR als verkiezingsoverwinnaars vooral mikken op besparingen. De klassieke links-rechts tegenstelling.
VVB.VLAANDEREN
Alleen vergeet men dat geen enkele fundamentele en duurzame socio-economische hervorming mogelijk is in België zonder een institutionele hervorming van België. De N-VA had dat goed begrepen en heeft tegen alle verwachtingen en peilingen in de jongste federale en Vlaamse verkiezingen gewonnen met een eerlijke boodschap: “de Vlaming zal bijzonder zware inspanningen moeten leveren gelet op de rampzalige financieel-budgettaire situatie van België na Vivaldi, maar we zullen dit land institutioneel hervormen en op orde zetten voor Vlaamse welvaart”. Voor minder zouden de N-VA en Bart De Wever het niet doen: “zelfbestuur is de beste kuur”.
De kiezer heeft de N-VA ook beloond voor die boodschap en tegelijk de Vivaldi-partijen afgestraft, Open VLD op kop. Bart De Wever heeft het vertrouwen van de Vlaming gevraagd en de Vlaming heeft hem dit geschonken. Voor pijnlijke socio-economische hervormingen, maar evenzeer voor institutionele hervormingen om dit land eindelijk op orde te zetten zodat de Vlamingen niet langer de Belgische financiële put moeten vullen. Een put die nota bene volledig wordt gegraven door overheden waar Franstalige partijen het voor het zeggen hebben, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op kop.
Ondanks de evidente noodzakelijkheid van institutionele hervormingen om de welvaart en het welzijn van Vlaanderen, maar ook van Brussel en Wallonië, op lange termijn duurzaam veilig te stellen, blijft het hierover oorverdovend stil. De politieke partijen berichten hier niet over en ook de traditionele media, zelfs deze die voortdurend hameren op de noodzaak aan hervormingen, gaan dit onderwerp om onverklaarbare redenen angstvallig uit de weg. Je moet heus geen communautaire scherpslijper te zijn om dit onbegrijpelijk te vinden gezien de huidige uitzichtloze situatie van het federale België.
De VVB dringt erop aan om belangrijke communautaire verzuchtingen in het komende regeerakkoord op te nemen. Vermits structurele hervormingen op het federale niveau niet mogelijk zijn, moeten de relevante bevoegdheden aan het deelstaatniveau worden toegewezen waar hervormingen wel nog mogelijk én democratisch zijn. Voor de VVB moeten de volgende zaken deel uitmaken van een regeerakkoord:
1. Volledige splitsing van de gezondheidszorg
2. Volledige splitsing van het arbeidsmarktbeleid
3. Fiscale autonomie en financiële verantwoordelijkheid
Een reactie achterlaten